Domowe Batony Proteinowe – Fit przepis!

Domowe batony proteinowe

Domowe batony proteinowe to prawdziwy sztos. Czy w zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na słodkości? Teoretycznie nie, ale producenci suplementów diety znaleźli sposób na rozwiązanie tego problemu. Batony proteinowe to pełnowartościowe oraz rewelacyjne w smaku przekąski, które pomogą dostarczyć cennych makroskładników, a w szczególności białka, którego zazwyczaj w słodkościach brakuje. Takie batony bez problemu można też zrobić w domu.
Dziś chcemy wam pokazać przepis na to cudo. Obiecujemy, że już nigdy nie kupisz gotowego batona proteinowego! No chyba, że takiego niskokalorycznego. Bo nasze trochę kalorii mają… 🙂

Domowe batony proteinowe – Składniki

Jeśli szukasz zdrowych i naturalnych przekąsek, domowe batony proteinowe są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! Te pyszne batony są łatwe do przygotowania i składają się tylko i wyłącznie z naturalnych składników. Oto, co będziesz potrzebować, aby zrobić swoje własne batony proteinowe:

  • Żurawina suszona (50g)
  • Masło orzechowe (50g)
  • Wiórki kokosowe (10g)
  • Mleko 1,5% (250ml)
  • Odżywka białkowa (120g)
  • Płatki jaglane (100g)
  • Płatki owsiane (100g)
  • Granola (100g)
  • Mieszanka Bakalii (50g)

Jak zrobić domowe batony proteinowe?

Aby przygotować swoje własne batony proteinowe, należy najpierw wymieszać odżywkę białkową z mlekiem (250ml) i masłem orzechowym w blenderze, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie w osobnej misce mieszamy resztę suchych składników.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, wykładamy masę do formy (np. blaszki do pieczenia), wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Gotową masę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieje.

Po wyjęciu z lodówki, formę dzielimy na pojedyncze batony proteinowe. Batony te są idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują dodatkowej dawki białka w swojej diecie. Można je bezpiecznie przechowywać w pojemnikach, nie obawiając się, że się roztopią.

Domowe batony białkowe
Domowe batony proteinowe z dodatkiem czekolady

Domowe batony proteinowe – Makroskładniki

Nie tylko domowe batony proteinowe są pyszne i wartościowe, ale także stanowią źródło ważnych składników odżywczych dla organizmu. Warto jednak pamiętać, że każda przekąska, w tym również batony proteinowe, powinna być spożywana z umiarem.

W jednej porcji domowych batonów proteinowych (około 420kcal) znajduje się 26.5g białka, 49g węglowodanów oraz 12.6g tłuszczu. Cała porcja przynosi nam około 2520kcal, co może być odpowiednim źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie.

Warto zwrócić uwagę na to, że jedna porcja batonów proteinowych może dostarczyć znacznie więcej białka niż wiele tradycyjnych przekąsek, jednocześnie unikając sztucznych składników i dodatków chemicznych. Batony proteinowe to więc doskonała przekąska dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę i zadbać o dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Pamiętaj jednak, że zbyt duże spożycie przekąsek, w tym również batonów proteinowych, może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii, co w efekcie prowadzi do przyrostu masy ciała. Dlatego też ważne jest, aby spożywać batony proteinowe z umiarem, w ramach zróżnicowanej diety i aktywnego stylu życia. Dlatego warto skorzystać z naszego kalkulatora kalorii lub pobrać darmowego E-Booka: Jak schudnąć bez liczenia kalorii.

Inne dietetyczne przepisy

Na naszym blogu możesz znaleźć też inne dietetyczne przepisy, np:

Domowe batony proteinowe – Podsumowanie

Domowe batony proteinowe to świetne rozwiązanie dla osób aktywnych fizycznie, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze. Przygotowanie batonów proteinowych w domu jest łatwe i pozwala uniknąć sztucznych składników i dodatków chemicznych, jakie często znajdują się w słodyczach dostępnych w marketach.

Zobacz też:

Podobne posty