Ocet jabłkowy. Czy warto go wprowadzić do diety?
Ocet jabłkowy warto wziąć pod uwagę jako suplement diety. Jest szczególnie przydatny dla osób, które mają problem ze słabą insulinowrażliwością, problemami z trawieniem oraz tak zwanym refluksem żołądkowo-przełykowym. Przydaje się też osobom, które mają jakąkolwiek styczność ze sportem. Ocet jabłkowy stal się dość mocno popularny w ostatnich czasach. Często jest reklamowany jako magiczny napój na odchudzanie. Niestety, nie jest to do końca prawda. Picie octu nie sprawi, ze nagle schudniesz. Nie znaczy to jednak, ze nie warto brać go pod uwagę jeśli chodzi o wprowadzenie go do swoich dietetycznych nawyków.
Jaki ocet jabłkowy wybrać?
Ocet jabłkowy to produkt, który zyskał popularność ze względu na swoje właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jednak najlepszą wersją octu jabłkowego jest ta z osadem. Osad oznacza, że ocet nie jest filtrowany i zawiera tzw. matkę octową. Matka ta składa się z celulozy oraz pewnych bakterii, które odpowiadają za przekształcanie alkoholu w kwas octowy.
Ocet jabłkowy z matką ma wyższą zawartość enzymów, białka i innych składników odżywczych w porównaniu z filtrowanym octem jabłkowym. Dzięki temu ma pozytywny wpływ na trawienie, układ odpornościowy i kondycję skóry.
Jeśli nie jesteś fanem picia octu, istnieje też inna opcja – betaina HCL w tabletkach. Jest to związek, który działa na nasz organizm w podobny sposób jak ocet jabłkowy, wspomagając trawienie i regulując poziom kwasowości żołądka.
Dlaczego warto suplementować ocet jabłkowy?
Po pierwsze, spożycie octu jabłkowego poprawia wrażliwość insulinową. I tutaj już powinna zapalić się wam zielona lampka, bo pewnie duża część z was skojarzy tak zwana insulinoporność, która rzekomo utrudnia chudnięcie. Ocet zwiększa kwasowość żołądka oraz spowalnia jego opróżnianie, poprawiając ogólne trawienie posiłków. Wolniejsze opróżnianie żołądka (nie mylić opróżniania żołądka z trawieniem!) sprawi, ze wyrzut insuliny będzie bardziej stabilny po zjedzeniu posiłku. Ocet jabłkowy pomaga rozłożyć treść pokarmową, żeby w późniejszym etapie trawienia enzymy miały ułatwioną robotę. Dlatego własnie jest on świetny w połączeniu z enzymami trawiennymi w postaci suplementów, które zawierają na przykład pepsyne i inne ważne enzymy. Takie połączenie pozwala nam na poprawę trawienia białka i innych makroelementów, co jest bardzo przydatne, chociażby dla kulturystów na diecie wysokobiałkowej.
Kolejny benefitem jest zwiększenie kwasowości żołądka. W dzisiejszych czasach bardzo duży odsetek ludzi doświadcza czegoś takiego jak refluks żołądkowo-przłlykowy, gdzie żołądek jest otwarty, co daje uczucie zgagi i pieczenia w przełyku. Często jest to spowodowane zbyt niska kwasowością żołądka. Ocet jabłkowy wypity bezpośrednio przed spożyciem posiłku spowoduje, ze jedzenie zostanie w żołądku na dłużej, przez co kwas zostanie zużyty do końca, a po opróżnieniu żołądka nie zostanie już nic, co mogłoby wywołać wcześniej wspomniany refluks.
No dobra, ale że mam pić ocet prosto z butelki?
Pod żadnym pozorem nie, ze względu na jego wysoką kwasowość. Najlepiej rozcieńczyć go z wodą lub sokiem, gdzie przy tej drugiej opcji nie będziecie musieli męczyć się z jego smakiem. Polecam tez pic nasz gotowy wywar przez słomkę. Mimo tego, ze jest ona plastikowa, to w ciągu tych kilku sekund spotkania z octem nic się z nią nie stanie. Słomkę polecam, gdy pijemy taka miksturę dość często. Spowoduje to ominiecie zębów, które po spotkaniu z octem mogą się z czasem trochę popsuć.
Osoby, ktore maja złe nawyki żywieniowe lub kulturyści i trójboiści z wielka ilością jedzenia w offseason na pewno skorzystają z dobrodziejstw octu jabłkowego. Ta druga grupa szczególnie, jeśli do dużej ilości jedzenia dochodzą jeszcze jakieś „orale”. Środki farmaceutyczne stosowane doustnie nie są zbyt dobre dla żołądka.
Ocet jabłkowy na redukcję – Podsumowanie
Ocet jabłkowy zyskał popularność dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i kosmetycznym, takim jak regulacja poziomu cukru we krwi, poprawa trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego, a także poprawa stanu skóry i włosów. Najlepszą wersją jest ocet z matką octową, który zawiera więcej składników odżywczych. Alternatywną opcją jest betaina HCL w tabletkach, która działa na nasz organizm podobnie jak ocet jabłkowy. Oba suplementy mogą pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia, ale należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed ich stosowaniem.
Na naszym blogu możesz znaleźć też dietetyczne przepisy, np:
- Pieczone Nuggetsy z piekarnika – Przepis – Aż 56g białka!
- Dietetyczny omlet: Przepis. Aż 65g białka w porcji!
- Dietetyczne kargule – zdrowy przepis. 60g białka!
- Fit Ptasie Mleczko – Przepis na białkowy deser
- Domowe Qurrito FIT – prosty przepis prosto z Biedronki!
- Wysokobiałkowe Fit Chaczapuri: Dietetyczny przepis
- Domowe Batony Proteinowe – Fit przepis!
- McChicken przepis w wersji FIT – 40g białka
- i wiele innych, dostępnych na naszym blogu,
Zobacz też inne artykuły:
- Jaką odżywkę białkową wybrać? Poznaj rodzaje!
- Kofeina przed treningiem: zwiększ swoje wyniki!
- Kaizen w sporcie – Czy 30 minut treningu starczy?
- Suplementy na porost włosów: Jakie warto stosować?
- Dermarollery – jak działają? Dermaroller na włosy
- 10 sposobów na marketing w mediach społecznościowych
- Jak schudnąć i opanować apetyt?