Chili Con Carne – FIT niskokaloryczna wersja z Konjac!

Chili con carne w wersji FIT

Chili Con Carne – meksykańskie danie jednogarnkowe w wersji FIT to jeden z tych obiadów, które na stałe zagoszczą w Twoim redukcyjnym menu. Niskokaloryczne danie obiadowe à la Chili con carne przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, fasoli oraz Twoich ulubionych przypraw. Tradycyjnie jest to papryczka chili, lecz dajemy Wam pełną dowolność – każdy robi to co lubi!

Chili Con Carne z makaronem Konjac

Nabijaczem objętości naszego obiadu jest tutaj niskokaloryczny makaron Konjac, zwany też Shirataki. Jest to makaron na bazie Glukomannanu, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Dlatego właśnie nie posiada praktycznie żadnych kalorii. W połączeniu z przepysznym smakiem Chili zapewnia on niesamowite wrażenia smakowe. Cała miska obiadu ma niecałe 300kcal na półkilową porcję!

Chcesz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i osiągnąć swój cel sylwetkowy? Sprawdź nasz KALKULATOR KALORII!

Chili Con Carne
Chili Con Carne z makaronem konjac

Niskokaloryczne Chili Con Carne: Składniki

Chili Con Carne to danie, które może być modyfikowane w zależności od indywidualnych upodobań smakowych i potrzeb dietetycznych. Można dodać do niego więcej warzyw, takich jak papryka, cebula czy pomidory, co zwiększy jego wartość odżywczą. Osoby, które preferują wegetariańskie lub wegańskie opcje, mogą zastąpić mięso mielone np. kawałkami tofu lub ugotowanymi warzywami. Natomiast ci, którzy chcą ograniczyć ilość węglowodanów, mogą zrezygnować z makaronu Shirataki Konjac i podawać danie z sałatą lub bez dodatków. Wszystko zależy od własnych preferencji i celów dietetycznych, ale podstawowy przepis na Chili Con Carne zawsze jest dobrym punktem wyjścia.

Oto lista składników na Chili Con Carne:

  • 100g mięsa mielonego z piersi
  • 120g fasoli czerwonej
  • 150g passaty pomidorowej
  • 150g makaronu Shirataki Konjac
  • Ostra papryczka chili
  • Sól
  • Czosnek granulowany.

Zobacz też:

Chili Con Carne z makaronem Konjac: Przygotowanie

Aby przygotować pyszne danie, należy najpierw podsmażyć mięso na patelni, najlepiej poprzednio ją lekko posmarować oliwą. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone, dodajemy do niego passatę pomidorową i dusimy, aż mięso będzie dobrze przegotowane. Następnie warto dodać ulubione przyprawy, aby danie nabrało wyjątkowego smaku. W kolejnym kroku do mięsa dodajemy czerwoną fasolę i makaron Konjac i dusimy całość przez około 5 minut. W zależności od preferencji można dodać inne składniki, jak na przykład kukurydzę, która idealnie pasuje do tego dania. Jednak jeśli zależy nam na niższej kaloryczności, warto zrezygnować z dodatków i skupić się na składnikach podstawowych. Jeśli chcemy zwiększyć wartość odżywczą i kaloryczność dania, warto dodać większą ilość mięsa lub czerwonej fasoli. Ważne jest, aby danie było dopasowane do naszych potrzeb i preferencji smakowych, a w przypadku diety – do wymagań kalorycznych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak schudnąć bez liczenia kalorii, pobierz naszego E-Booka!

Chili Con Carne w wersji FIT – redukuj ze smakiem!

Przepisy na niskokaloryczne lody kakaowe i Chili Con Carne z konjacem są doskonałym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się smakiem jedzenia, jednocześnie unikając nadmiernego spożycia kalorii. W przypadku lodów kakaowych, wykorzystanie kalafiora, WPC i gumy guar/ksantanowej pozwala na uzyskanie kremowej konsystencji, a dodatek kakao zapewnia smakowitą nutę. Z kolei, Chili Con Carne z konjacem jest świetnym rozwiązaniem dla fanów meksykańskiej kuchni, ponieważ zawiera mniej kalorii niż tradycyjne danie. Można je wzbogacić o różne dodatki, takie jak kukurydza czy czerwona fasola, lub dostosować do swoich potrzeb poprzez zmianę ilości mięsa. Dzięki tym przepisom, można cieszyć się smakiem ulubionych dań, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i kondycję.

Na naszym blogu możesz znaleźć też inne dietetyczne przepisy:

Podobne posty